Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történet:

 

Nos. Bleach...
Nehéz róla jó ismertetőt írni, mert nagyon összetett, egyik percben vidám, másikban véresen komoly (szó szerint!), érzelmes, idegesítő, tanulságos, szórakoztató és főképp: figyelemreméltó.

Adva van egy 15 éves, átlagosnak azért mégsem mondható srác, Kurosaki Ichigo, aki nem csak narancssárga hajával kelt feltűnést Karakura japán városka utcáin. Például megleckézteti a huligánokat, mikor azok feldöntenek egy halott lány emlékére kitett virágot. Ezt eddig más is megtehetné. Csakhogy ő utána szépen a halott lány lebegő lelkéhez fordul, és elmondja neki, hogy nincs mitől félnie. Ichigo ugyanis látja a szellemeket...

Még kisfiú volt, mikor az Édesanyja meghalt, nagyjából ezzel egyidőben kezdte látni a szellemeket (akiknek lánc lóg a mellkasa közepéből). Apjával (aki idiótának tűnik) és két húgával (akik felelősségteljesen viselkednek és élik az életük a tragédia után) lakik együtt, az egész család nyitott a >szellemi< dolgokra. Egyébként normális fiú, suliba jár, barátai is vannak. (meg gitárja... :D).

A nem-mindenki-számára-látható létsíkon azonban nem csak szellemek, hanem gonosz szörnyek, Hollow-k is vannak, akik az előbbieket ... öhm... fogyasztják. Őket is látja Ichigo.
És nem csak őket, hanem azokat is, akik a lelkeket védik a Hollow-k támadásaitól és átsegítik őket a Soul Societybe (Lélek Közösség). Ezek az alakok a Shinigamik (azaz Halálistenek, egyes feliratozás szerint pedig Lélek-kaszások).

Az egyik Shinigami épp Karakurában tevékenykedik, mikor összehozza őket a sors és örökre megváltozik Ichigo élete. Az egyik éjjel álmából felriadva azt látja, amint egy fekete szamuráj ruhás leányzó karddal a kezében átsétál a falán. A lány bemutatkozik (Kuchiki Rukia) és elmondja ki ő, mi ő.
Ezalatt az egyik Hollow Ichigo egyik húgának ízletes lelkére pályázik, így megtámadja őket. Rukia nem bír vele, úgyhogy felajánlja erejét Ichigonak, aki, hogy megmentse testvérét, él a lehetőséggel. Elveszi a lány erejét, sőt, a kardját is (Ichigo különös ismertetőjele a hatalmas lélekenergiája miatti orbitális nagy bökő. A Zanpakutok = kardok, képességeik, tulajdonosaikhoz fűződő viszonya, a harcok és a megrajzolás is elvinné a hátán az animét. A cselekmény csak hab a tortán :D). Legyőzi a Hollow-t, és shinigamivá válik.

Ez nagyjából az első rész tartalma, az alapvető dolgokat itt tisztázzák. A továbbiakról pár szóban, de tényleg :D

Rukia - erejét elvesztve - a Földön marad, testet szerez, így látják az emberek, Ichigo osztálytársa lesz, hogy segíthessen neki a Hollow-k ellen küzdeni. Számtalan kaland során Ichigo ismerőseinek 65%-áról kiderül, hogy szellemi energiája igencsak szerteágazó és fejlett, sorsok tárulkoznak fel, vicces helyzetek adódnak és természetesen megismerünk sok új szereplőt. Közben a Soul Societyben elgondolkoznak azon, hogy vajon hová tűnt Kuchiki-san... és delegációt küldenek utána, hogy vigyék vissza... meg akarják büntetni... de még mennyire. :-O

Nem mesélem tovább, tessék megnézni ;P

http://angelweb.hu/sorelvalasztok/arany/sorelvalaszto23.gif

Bleach Special 1:

 

Az első special egy átdolgozása Ichigo és a "Nagy Halász" néven emlegetett Hollow közötti harcnak. A történet nagyon kis mértékben tér el a sorozatban látott résztől, de mégis érdemes megnézni, mert látható benne néhány rajongók kedvéért beletett fanservice^^, valamint jobban belenézhetünk Ichigo szenvedésébe és bűntudatába, amit anyja elvesztése miatt hordoz a vállain.

A grafika megfelel a sorozaténak, azonban néhány jelenetnél belevittek egy kevés CG-t is, ez viszont megy a nézhetőség rovására. Egy elég fontos részt dolgoz fel ez a special, a harcjelenet remekül van kidolgozva, rajongóknak kötelező!

Külön extra az ending után a kapitányok és hadnagyok bemutatkozója...^^

http://angelweb.hu/sorelvalasztok/arany/sorelvalaszto23.gif

Bleach Special 2:

 

Ez a fél órás OVA igazán kellemes csemege, itt le is szögezném, hogy aki még nem látta a sorozatot legalább a 70. részig, az ne nagyon nézze meg, mert van benne 1-2 részlet, amit nem igazán érthet.

A történet egy templomnál kezdődik, ahol kiszabadul egy az ősidőkben elzárt Sinigami. Hőseink szokásukhoz híven épp egymást nyúzzák, mikor is néhány vicces helyzet után megtámadja őket Baishin, a fogságából kiszabadult halálisten. Közben megérkeznek a kapitányok, és kezdetét veszi a harc a hatalmas mennyiségű hollow ellen, amit Baishin szabadít a városra. Vajon sikerül hőseinknek legyőzni Baishin-t? És mi lehet a célja? Nézzétek meg!

A grafika semmit sem változott, a seiyuuk hozták a formájukat, így igazán élvezhető lett az OVA. A végső harcot többször is végignéztem, nagyon eltalálták a hangulatot. Negatívumként csak a rövidségét lehetne felróni, csinálhatták volna 60 percesre is...^^
Az ending külön poén, senki se hagyja ki!

http://angelweb.hu/sorelvalasztok/arany/sorelvalaszto23.gif

Manga:

 

A Történet (nagy vonalakban):
Mivel a Bleach anime a fillerektől eltekintve szorosan kötődik a mangához, így nagy újdonságot most nem lehet elmondani. A történet főszereplője az átlagosnak egyáltalán nem mondható 15 éves Kurosaki Ichigo. Hogy miért esik ki ő az átlagos kategóriából? Ha csak mellékes információként megjegyezzük, hogy képes látni a szellemeket, afölött mégsem csúszhatunk át, hogy narancssárga hajával mekkora feltűnést kelt a japán Karakura Város utcáin. Ezenfelül megleckézteti a huligánokat, akik egy halott kislány emlékére kitett virágot borítanak fel gördeszkázás közben. Na de álljunk csak meg... mégis csak sikerült átcsúszni azon a tényen, hogy Kurosaki Ichigo bizony nem hallucinál, amikor látja a szellemeket, mi több, társalog is velük. A történet központjában pedig mindenképp a szellemek állnak. Ichigo életében a változást is ezek a szellemek hozzák, mivel amikor az egyikkel érintkezik, további szellemi lények válnak láthatóvá a számára.

Ilyen lények közé tartoznak a Hollow-k, azaz a Gonosz Szellemek, akik Plusokkal táplálkoznak, azaz normális szellemekkel/lelkekkel. De ebből még nem lehetne egy teljes történetet kialakítani, ha nem lennének Shinigamik, akik a gonosz Hollow-k ellen harcolnak, hogy megvédjék a lelkeket. Ichigo életében is feltűnik egy Shinigami, aki megváltoztatja az életét. Ez a Shinigami nem más, mint történetünk második főszereplője, Kuchiki Rukia. Rukia a meglepődött Ichigonak felvázolja a helyzetet, hogy márpedig Shinigamik vannak, és az a feladatuk, hogy megtisztítsák a Hollow-k lelkét, valamint az eltévedt lelkeket a Soul Societybe, azaz a Lelkek világába küldjék. Ennél többet most nem akarok írni a történetről, akit érdekel, olvassa el a mangát vagy az anime ismertetőt.

A főbb karakterekre - akik elég sokan vannak, úgy összesen 31-en - elég nagy hangsúlyt fektettek, és mindenkinek az életéből, múltjából kiderül valami fontos dolog. Ezenkívül a személyiségek is jól meg vannak csinálva, hisz mindenkinek saját, önálló és egyedi személyisége van, kivéve talán a főhősnek, Ichigonak, aki a többiekhez képest eléggé átlagos szereplő.

Minőség/Rajzolás:
A Bleach kezdetben egy nagyon szépen kidolgozott és megrajzolt manga volt. A karakterek egyedi rajzolásúak, eltekintve a tipikus manga vonásoktól. Ahogy teltek az évek és egyre híresebb lett a Bleach, annál kevesebb hangsúlyt fektettek a manga megrajzolására, és lassan elvesztek az olyan dolgok, mint a háttér megrajzolása. Ahogy Kubo is mondta: "Nem rajzolok hátteret, így is megfizetnek." És sajnos nagyon igaz lett a Bleachre. Ennek ellenére a történet egy-két mély pontot eltekintve még a 370-ik rész után is tartja a maga színvonalát, és mindenképp érdemes olvasni.